Gallery: Spain’s Earthy Espai Ridaura Cultural Center is Topped With a ...

Photos © Capella Garcia Arquitectura
 
Rising from the landscape of Girona, Spain, Espai Ridaura is a building constructed with extreme consideration for its environment. The vegetation that was “stolen” from the ground now lives on the shelter’s green roof, attracting local wildlife while insulating the interior. Capella Garcia Arquitectura used earth, gravel and cement to design the center, which hosts a variety of cultural activities including performances, dances, small fairs and conferences.

Espai Ridaura consists of two well-defined volumes that “slide” against one another. The center is made from a mix of local earth, cement and gravel, and its earthy color is due to natural pigments. The building shelters a multipurpose hall, projection and lighting control rooms, a reception area, a ticket office, a small bar, a music school and toilets. Its main feature is a luscious green roof planted with rich and varied vegetation that provides excellent acoustic and thermal insulation for the interior.

Located in Girona’s Santa Cristina d’Aro, Espai Ridaura is also equipped with solar thermal panels to generate hot water and an energy-efficient lighting system. With room for 345-seated spectators, the center is growing as a result of its large amount of tourist activity and cultural offerings during the summer months.

In a constant reminder of its beautiful natural surroundings, the auditorium’s main stage has a big glazed backdrop that provides natural lighting and gorgeous views into the leafy woodland behind it.

+ Capella Garcia Arquitectura

Via Archilovers

Photos by Capella Garcia Arquitectura

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home