House 4.16.3, Luciano Lerner Basso, Basso Engenharia, brazil, cantilevered house, pool, brazil countryside

The architecture firm created a design that would require minimal, if any, grading of the land for building. To address the existing slope, the home was envisioned in multiple levels, with an elevated volume on concrete columns holding the main living space. The home’s overall footprint takes on a T-shape reminiscent of Frank Lloyd Wright that wraps around a serene pool and patio, which can be spotted from almost every room in the house.

Related: CASA22 in Brazil is a light-filled interactive home for a family of 10

House 4.16.3, Luciano Lerner Basso, Basso Engenharia, brazil, cantilevered house, pool, brazil countryside

Steering clear of major land grading is not the only eco-friendly feature of this beautiful home. The residence has a rainwater collection system as well as natural ventilation and lighting throughout. It relies on solar energy for heat and was constructed with double exterior walls that contain air chambers, insulating the interior and regulating temperatures. Double-glazed windows offer another boost to the home’s energy efficiency.

+ Basso Engenharia

Via Design Milk

Images via Marcelo Donadussi