Gallop House, Singapore, timber-clad house, Formwerks Architects, timber screens, wooden louvers, locally sourced wood, treehouse, swimming pool, green architecture

The house sits on a hillside plot in Singapore‘s Gallop Park neighborhood. It is covered with louvered screens that control solar intake and provide optimal privacy for its residents-a family of five, with additional guest rooms for parents, in-laws and friends distributed across two floors and a basement.

Gallop House, Singapore, timber-clad house, Formwerks Architects, timber screens, wooden louvers, locally sourced wood, treehouse, swimming pool, green architecture

Related: Egeon Architecten’s Wood-Clad Home Near Amsterdam Shows Energy Efficiency Through Smart Design

The main living space, kitchen and dining area are located on the ground floor, with a direct access to a swimming pool and veranda. Sheltered by the slightly protruding first floor, this space is partially protected from direct sunlight. A small treehouse, designed by Joseph Lim, professor at the National University of Singapore, is located at the far end of the pool and separates the driveway from the rest of the grassy plot.

Gallop House, Singapore, timber-clad house, Formwerks Architects, timber screens, wooden louvers, locally sourced wood, treehouse, swimming pool, green architecture

Related: Dramatic timber-clad N House turns difficult terrain into a design advantage

The design is dominated by a combination of different materials like travertine stone, locally sourced chengal timber and teak. It establishes a warm atmosphere and visual simplicity with subtle detailing.

+ Formwerkz Architects

Via Uncrate

Photos by Albert Lim