Melbourne, Clifton Hill, Fenwick Street House, Julie Firkin Architects, Australian silvertop ash, ash, natural materials, solar heat gain, open plan layout, natural light, extension, timber extension,  weatherboard

The two-level addition extends diagonally from the back of the house. A sloped roof section that connects the original cottage to the timber extension doubles as an angular overhang that protects the home from solar heat gain in the summer and allows generous amounts of natural light to pour into the double-height interior in winter. A large timber deck wraps around one side of the building.

Related: Coy Yiontis Architects use bold geometry to extend a Victorian home

The extension comprises a kitchen, dining area, and master bedroom suite, with the communal areas located in an open-plan layout on the ground floor and the bedroom placed in the cantilevered upper volume. Clerestory windows and other openings on both levels bathe the rooms in natural light and provide views of the garden. The contemporary interior is lined with warm-toned wood and complemented with white walls and pale concrete to reflect and amplify the effect of natural light.

+ Julie Firkin Architects

Via Dezeen

Images via Julie Firkin Architects