Gallery: Elephant Room Gets an Award-Winning Eco Upgrade at Wellington ...

 
The old elephant room was transformed into a tuck shop

Tasked with this challenging adaptive reuse project, Assembly Architects was careful to minimize their environmental impact by using the earth excavated in the marquee’s walls and the pathway leading to it. The tuck shop replaces an earlier building that was insufficiently equipped for the task of feeding visitors, but the new space has a transparent roof, public and private space, and even some reptiles!

But the new pavilion is perhaps what impressed New Zealand judges the most. The goal for the elongated shelter was “to build an arched roof made out of the repetition of a single element,” according to the design brief. “Scaled up, each element is stamped out of aluminum and then rolled in two directions. Each piece is joined at the hip to one piece and at the neck to another. Horizontal threaded rods hold the structure in place and stop it distorting.”

The shelter was assembled horizontally and then wrapped in a plastic membrane that permits natural light and breathing room, while also protecting against inclement weather. At night, the setting sun casts enigmatic showers on the walls, enlivening what was once a vibrant zoo that appears to be undergoing something of an identity shift.

+ Assembly Architects

Via Bustler

Photos by Mike Heydon

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?