Andrew Maynard Architects, Cut Paw Paw, Cut Paw Paw home, Australia, Australian architecture, victoria, energy efficiency, passive solar gain, studio, glass infill, collarbone profile, Trombe wall, double glazing, white roof,

The renovated Cut Paw Paw House runs north to south on a long narrow site to take advantage of passive solar gain along the northern aspect and to strengthen the building’s connection to the garden. The long rectangular extension comprises two main volumes segmented by an outdoor space with a garden and unclad frame. The first volume comprises the living room, kitchen, and dining area, while the second contains a studio space. A glass in-fill is sandwiched between the existing building and the extension to create a clean line between the old and the new.

Related: Andrew Maynard Unveils Gorgeous ‘HOUSE House’ Renovation in Melbourne

To reduce urban heat sink and reliance on air conditioning, the Cut Paw Paw House is clad in a clean and white collarbone profile. The architects also used an adapted trombe wall system with double-glazing to help maximize energy efficiency while maintaining views of the outdoors. Solar panels are installed on the north facing side of the existing roof and a fishpond serves to passively cool the house using evaporative cooling. Per the clients’ demands for a “ridiculously inside-out” home, the Cut Paw Paw “is both inside and outside…both a new building and an old ruin…[and] both garden and home.”

+ Andrew Maynard Architects

Images via Andrew Maynard Architects, © Peter Bennetts