Stinson Beach House, Wnuk Spurlock Architecture, San Francisco, smart house, sustainable residence, village, energy-efficient home, solar power, natural ventilation, green architecture

The house is organized around a central courtyard and evokes the sense of a small, clustered village. The courtyard divides into two sections: the main residence, and the guest wing/pool house. Large operable windows, an abundance of plants, and outdoor spaces blur the line between interior and exterior and make the building blend into the natural environment.

Related: Bunker-Like Concrete Home Hides a Courtyard and a Tree Root Chandelier in San Francisco

While the exterior is clad in a combination of natural and recycled materials and subtly shaded fiber cement panels, metal panels of copper patina and bronze-coated zinc help identify special functions within the interior.

A solar energy system and strategically placed operable windows make the house energy efficient and maximize exposure to the ocean breeze, providing a natural cooling system and eliminating the need for mechanical air conditioning systems.

+Wnuk Spurlock Architecture