Architizer Awards, ENOTA architects, ENOTA, Velenje car park, ENOTA Velenje, ENOTA Velenje car park, green car park, green parking garage, natural design, green design,

Instead of expanding the footprint of the parking area, ENOTA opted to dig under the existing space and then cover it to create two levels of parking. A double entrance at the front of the building allows cars to enter either level, and there is no annoying circling to get from level to level.

Despite the fact that the Velenje city center is a pedestrian zone, there is still a need to park cars nearby. Because the town has an ample amount of green space, most people have opted to simply expand their parking areas rather than build multi-level parking structures. But ENOTA wanted to ensure that the city maintained its garden-like feel by balancing parking needs with the surrounding landscape.

Related: Carpark Hidden Inside a Green-Roofed Bridge Respects the Mountains in Italy

The structure houses a public toilet, the roof of which acts as a concert stage for public events. The rest of the parking garage is covered in an undulating metal facade that is just high enough to obscure the vehicles parking inside. Its facade was designed to blend in with other local buildings and existing greenery, and the arrangement of the facade panels creates an irregular pattern of shadows, which helps the structure blend seamlessly with the trees around it.

+ ENOTA

+ Achitizer A+ Awards