The gorgeous Estrade Residence adapts to the rocky, steep topography of a lake shore in Quebec, and offers breathtaking views of the surroundings. Canadian design studio MU Architecture design the house using natural and locally sourced materials and created a multitude of spaces and terraces that embrace the site.


Estrade Residence, MU Architecture, green roof, Quebec, Canada, cedar, wooden cladding, locally sourced materials, green architecture, terrace

The main idea was to highlight the peculiarities of the site and integrate nature into the design of the house. This resulted in a staggered structure that includes several terraces that establish a strong dialogue with the surrounding landscape. Thick walls made from rocks extracted during excavation create a spine of the project that extends outwards, protect the apartments on the ground floor, and help establish a direct connection between the interior and exterior spaces.

Estrade Residence, MU Architecture, green roof, Quebec, Canada, cedar, wooden cladding, locally sourced materials, green architecture, terrace

Related: Modern meets rustic in the Hemmingford House built from natural materials

The different volumes are gradually revealed as visitors climb an aerial and magisterial staircase which connects all levels of the house. Open spaces dominate the ground floor bathed in natural light, with a double-sided fireplace located in the center of the common room adding warmth to the place. This area extends the kitchen to the outside via a veranda which stretches perpendicularly to the natural ridge. Natural cedar cladding of the upper volumes complements the stone walls and gives the residence both a rustic and modern feel.

+ MU Architecture

Via v2com

Photos by Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)