Tafline Laylin

Evolution Bar Revives an Arched 18th Century Romanian Basement

by , 06/07/12



Romania, Bucharest, Sebastian Barlica, green design, green renovation, adaptive reuse, sustainable design, eco-design, brick, HI-MAC, Bucharest, 18th century building, Neo-Gothic

Above the Evolution Bar, Barlica has designed a new Mediterranean restaurant, pictures of which are on their way, while below, the designer thought it prudent to maintain the ambience of the brickwork and byzantine-like paintings. Albeit a bit run down, the building’s basement definitely has an old world charm that merely needed a little sprucing; the light green HI-MAC bar top addition did the trick.

A durable material that is easily molded into fluid forms, HI-MAC is also easily repaired and hygienic, so it won’t be necessary to create further interventions for a while. This adds to the sustainability of an already gentle renovation project, which sees the original brick arches and stone floor left virtually untouched. Tasked to transform a relatively small space into a comfortable social area, Barlica has used every inch very efficiently with space for bottles carved right into the countertop and other support suspended above the bar like a honeycomb.

+ Sebastian Barlica

Via Contemporist

images by Serban Boncicat and Ciprian Stoian

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >