Alpine residence Italy, Alps Villa, Camillo Botticini, Alpine architecture, wood and copper villa, sunken courtyard, geothermal energy, sunken courtyard, natural ventilation, wood patio, corrugated copper cladding, green architecture, Italy

The house is rooted to the hillside near the Passo del Cavallo pass in the Alps. A suspended metal staircase cuts through the grassy slope and connects a small entry area to the house above. The glazed entrance is sheltered by a broad window and a terrace.

Related: A Gorgeous 19th Century Alpine Farmhouse Restored with Hand-Carved Wooden Cladding

Alpine residence Italy, Alps Villa, Camillo Botticini, Alpine architecture, wood and copper villa, sunken courtyard, geothermal energy, sunken courtyard, natural ventilation, wood patio, corrugated copper cladding, green architecture, Italy

“We are still in a place close to the urban noise but at the same time far away, where the aroma of mountain herbs and grazing sheep seem to have stopped time,” said Botticini about the location of the building. The house uses geothermal energy, features well-insulated walls and natural ventilation.

Alpine residence Italy, Alps Villa, Camillo Botticini, Alpine architecture, wood and copper villa, sunken courtyard, geothermal energy, sunken courtyard, natural ventilation, wood patio, corrugated copper cladding, green architecture, Italy

Treated Accoya wood and sheets of pre-rusted corrugated copper dominate the material palette of the house. The ventilated wall copper and the wood were used in a way which reflects light for more daylighting. Inside, the C-shaped layout wraps around the iroko wood patio. In order to blend into the surrounding, the house changes in height and includes a mezzanine with a study above the living area, while the kitchen is nestled beneath and opens up onto the patio.

+ Camillo Botticini Architetto

Via Dezeen

Photos by Eugeni Pons and Niccolò€ Galeazzi