SLOW Architects found a low-tech yet elegant solution to a small primary school’s need for a library and reading room in Song County in China’s Henan province. Strapped for space but in need of a place to store a growing number of books scattered around in their classrooms, the Tsiaogou teaching school sought to convert a cramped corner of the campus into a reading room for its 49 students. Instead of hiding the building away in a corner as originally planned, SLOW Architects created a small fan-shaped structure that wraps partially around an existing cedar tree and is raised to minimize site impact.



Tsiaogou reading room by SLOW Architects, SLOW Architects reading room, Tsiaogou library, library architecture for children, wooden reading room, fan-shaped architecture made from wood, low-tech Chinese timber architecture

A site visit inspired SLOW Architects to build around an existing big cedar tree rather than in the campus corner. They envisioned a reading room that would be “treated as a cottage underneath the tree umbrella.” To minimize site impact on the root system, the architects built an 8-meter-diameter outdoor wood terrace below the tree canopy that’s raised and provides a shaded space for children to read outdoors. The library and reading room is also raised off the ground and constructed in an arc around the terrace and tree.

Tsiaogou reading room by SLOW Architects, SLOW Architects reading room, Tsiaogou library, library architecture for children, wooden reading room, fan-shaped architecture made from wood, low-tech Chinese timber architecture

Related: Fan-Shaped Bulhomen Cabin is Disguised by a Sedum-Moss Roof in Norway

The 30-square-meter library and reading room is built to the scale of children and is only 1.8 meters in height at its shortest end to make the space feel like a special sanctuary for the kids, rather than adults. Unpainted timber is the main construction material used to minimize cost. The interior is lit via large skylights and solar-powered lighting. The walls are lined with built-in gridded bookshelves with small benches at their base. “This design makes the reading room not just a functional room, but also an interesting connection between indoor and outdoor activities that reconstructs the entire space of the campus,” write the architects.

+ SLOW Architects

Via ArchDaily

Images © Rao Fu