Øvre Tomtegate 7, farmhouse, green extension, Norway, Link Arkitektur, renovated farmstead, gable-roofed, Kebony, sustainable wood, natural light, green renovation, green architecture

The farmstead is located near River Glomma, the longest and largest river in Norway. It was purchased by a family who appreciated the old-fashioned charm of its architecture and wanted to preserve as much of the original structure as possible. Link Arkitektur were brought in to restore the existing buildings and design an extension. The design of the addition is influenced by traditional gable-roofed farmhouses. It modernizes the familiar forms and introduces wood cladding that doesn’t extend across the gabled end walls. Instead, large glazed surfaces offer views of the surrounding gardens and lets natural light into the interior.

Øvre Tomtegate 7, farmhouse, green extension, Norway, Link Arkitektur, renovated farmstead, gable-roofed, Kebony, sustainable wood, natural light, green renovation, green architecture

Related: Green-roofed concrete outbuilding is an extension of the rural Spanish landscape

The extension is clad in Kebony wood– sustainable, softwood with a maintenance-free finish created by cooking Kebony beams of maple and pine wood with alcohol and pressure, turning their soft wood properties into a hard wood. This environmentally-friendly process results in a sustainable wood that boosts the home’s unprecedented eco-friendly features. The wood starts out with a golden-brown color, and weathers to a pale grey.

Øvre Tomtegate 7, farmhouse, green extension, Norway, Link Arkitektur, renovated farmstead, gable-roofed, Kebony, sustainable wood, natural light, green renovation, green architecture

Related: Remarkable Arctic Circle home care center achieves Norway’s highest efficiency standards

The extension houses a new kitchen and dining area with a direct access to the garden. It is connected to the original building via a long corridor that leads to a series of additional rooms and the mezzanine level. Cedar plywood and white-painted surfaces dominate the interior, with recycled concrete floors.

+ Link Arkitektur

Via Dezeen

Photos by Hundven Clements Photography