This summer house is Denmark, built for a family of five and a dog, is split up into five separate buildings organized around a spacious courtyard. Jarmund/Vigsnæs Arkitekter drew inspiration from traditional farm buildings in order to provide privacy to each of the residents and create a variety of valuable open spaces where the family can come together and enjoy the outdoors.


Summer house, Denmark, Jarmund/Vigsnæs Arkitekter, summerhouse, pitched roof, green architecture, aluminium, courtyard, gable, corrugated metal

The house is located in a windy village on the northern tip of Sjælland, the largest and most populated island in Denmark. Laid out in a star shape, the five separate houses house different functions-there is a kitchen building, parents building, children’s building, guest building and utility building. Each of the volumes have roofs with different angles, while the ridges and cornices are kept on the same height.

Summer house, Denmark, Jarmund/Vigsnæs Arkitekter, summerhouse, pitched roof, green architecture, aluminium, courtyard, gable, corrugated metal

Related: Tiny Wedge-Shaped Writer’s Cottage Hangs Off a Hillside in Norway

In addition to providing privacy to the occupants, this pavilion-like layout also has a practical purpose–it shields the courtyard from strong winds, thus enabling the family and their guests to spend more time outdoors. The roofs and walls of the buildings are clad with corrugated sheets of aluminium, the gable walls are clad with Siberian Larch, while the inner courtyard features dark stone paving to store heat from the day throughout the evening.

+ Jarmund/Vigsnæs Arkitekter

Via Contemporist

Photos by Torben Petersen