Nexus Center, Mexico, sanzpont [arquitectura], floating building, green architecture, glass building, office space, office building, natural light, green lighting, LED lights, passive solar design

The floating cube houses management offices, while the ground floor is occupied by the storage area of products for 3 companies and has platforms for loading and unloading. The first and second floor house the company offices, with the glass floating volume in the middle level dominating the entire building. Storage areas and workshops are located on the ground.

Nexus Center, Mexico, sanzpont [arquitectura], floating building, green architecture, glass building, office space, office building, natural light, green lighting, LED lights, passive solar design

Related: Sanzpont Arquitectura Unveils Plans for a Self-Sustaining Botanical Oasis in Qatar

The architects used passive design principles to optimize the energy consumption of the building. Facing north, the floating cube prevents direct sunlight and only receives diffuse daylight. Large overhangs provide shade to all windows while allowing sunlight into the interior. All lighting solutions are based on LEDs in order to curb the energy requirements at night.

+ sanzpont [arquitectura]

Photos by Victor Sanz