eco design, green design, sustainable design, 51n4e, Belgium, coal mine, carbon, cultural center, Gent, winterslag, renovation

The original red brick power plant has been updated with two concrete additions, and what used to be the mine’s “nerve center” is now the heart of the C-MINE cultural center. The compressor hall, lift building, and the Barenzaal were once noisy, cranking spaces – however they have been transformed into a more reflective cultural center, design center, and visitor center for tourists interested in exploring Gent’s carbon past.

What 51n4e calls the “arm pit” of the T-shaped building now holds the theatre hall, a small room, and office space. Light is managed with steel grates on the outside that either permit plenty of daylight, or shut it out completely when the theatre kicks up. Part of the old brick wall forms a backdrop for the new theatre, and best of all, the existing red and white tiles have been given a bit of a polish and extended throughout this stunning converted building.

+ 51n4e

Via Dezeen