adaptive reuse, energy efficient, Studio Oxl, Arnhem, netherlands, double glazed windows, patio, electric sports car, floor heating, heat pump, loft, garage loft, natural daylight, industrial renovation, carpenter workshop,

Flanked on all sides by a late 19th century factory building, the former carpenter’s workshop had a basement-like character due to its restricted access to sunlight. Studio OxL dramatically upended that dark setting by inserting generous amounts of double-layered glazing and an outdoor patio space that fills the interior with natural light and fresh air. The large patio also divides the public space with the kitchen and living room from the private bedroom area in the 98-foot-deep loft.

Related: UK Architect Transforms Decrepit Public Bathroom Into Incredible Private Home

Although all the walls were painted white and the decor kept minimalist to match the loft’s contemporary style, the design still kept the industrial nature of the building by retaining the original framework and the old industrial doors. In addition to the double-glazed windows, the architects added a heat pump and floor heating to ensure energy efficiency. An interior parking space was also carved out in the living room to accommodate the client’s electric sports car.

+ Studio OxL

Images via Irene Van Guin