central atrium, natural light, RIBA, Architecture 00, The Foundry, The Foundry by Architecture 00, BREEAM, BREEAM Excellent, RIBA London Regional Award, Vauxhall, factory building, energy efficiency, social justice center, sustainable building, 2015 RIBA London Building of the Year, adaptive reuse, repurposed building

The most distinctive feature of the social justice center’s facade is the zigzagging roofline that sits like a crown atop the new building extension. Clad in diamond-shaped zinc tile cladding, the three pitched roofs match the existing factory’s roofline and mimic the profile of a village hall. The zigzagging extension houses a series of connected rooftop meeting rooms. The building also include flexible open-plan offices, meeting rooms, presentation rooms, catering facilities, outdoor terraces on all levels, and communal areas.

The Foundry’s facade is generously clad with floor-to-ceiling glazed openings and skylights that fill the contemporary and austere interior with light. The large windows are angled to frame views towards the street and protect against unwanted solar gain. The austere interior is mostly constructed from low-cost concrete and timber complemented by brickwork preserved from the restored factory building. These materials can be seen together in the light-filled central atrium, which connects the new extension with the restored factory building.

Related: 8 Sustainable British buildings from the 2015 RIBA awards

“We wanted to retain the pragmatic efficiency that accompanies most industrial buildings in terms of flexibility, economy and material efficiency,” architect Lyndon Pepper told Dezeen. “By choosing materials that do not require finishes, as in industrial buildings, you also become more economical both in the short and long term.”

+ Architecture 00

Via Dezeen

Images via Architecture 00