This temporary residence facilitates both physical and mental accessibility for a client diagnosed with ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis). With the help of more than a 100 friends and family of the client, design studio Wim Goes Architectuur repurposed an existing concrete carport, which proved to be more suitable than the existing house, and created an environment that focuses on hope instead of sickness. Once the client no longer needs the space, most of the construction materials can be recycled or reused, celebrating the circle of life.


Wim Goes Architectuur, Refuge II, temporary housing, automated house, green architecture, green renovation, concrete, recycled materials

The architects met with the client’s ergotherapist to figure out a solution that would work bestĀ for the client’s limiting circumstances. They converted the existing concrete carport into a barrier-free space built with the help of more than 100 friends and family members, and tutoring from professionals experienced with sustainable heating, ventilation, and home automation.

Wim Goes Architectuur, Refuge II, temporary housing, automated house, green architecture, green renovation, concrete, recycled materials

Related: Assisted living home replicates a friendly American neighborhood to help treat patient memory loss

After demolition, 83% of the project – straw and loam – will be used for fertilizing the landscape. All the technical equipment is returnable, while glass, metal and wood elements can be recycled. The entire project, including its construction, was designed to celebrate the circle of life.

+ Wim Goes Architectuur

Via Archdaily

Photos by Filip Dujardin