Bridgette Meinhold

Fun Chalkboard-Covered Passive House Explores Public/Private Space in Belgium

by , 09/16/13

Passive House, Blaf Architects, asse, belgium, chalkboard house, blaf architecten

BLAF Architecten finished this two-story single family residence back in 2009 in Asse, Belgium. The surrounding region is relatively dense and there is not much space available for homes with private yards. The home is sited on a leftover lot from a 1960′s housing development, and since there’s not much recreational space in the area the architects sought to incorporate public space that could be used by the family as well as their neighbors.

What would be a front yard has been transformed into a playground area with a ball court with neon painted lines. The front of the house is coated in blackboard paint, turning the home into a giant art board. The semi-public court and drawing board make the yard a hospitable public space instead of a walled off private yard.

To further reduce the impact of the project, BLAF Architecten oriented the house according to both the sun and the topography. They employed passive house building strategies to create an energy-efficient envelope and a high level of transparency for daylighting.

+ BLAF Architecten

Via ArchDaily

Images ©Stijn Bollaert

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home