green design, sustainable design, slovenia, house for a doctor, metal-clad home, vineyards, natural lighting, passive solar design, green architecture, scapelab

This particular region of Slovenia is renowned for their vineyards that sculpt the undulating contours of the surrounding landscape. Paying respect to this agricultural legacy, Scapelab used standing-seam metal for the bulk of the cladding, which then intersects with wood around windows and entrances, according to Architizer. The resulting home, from afar, has a pinched appearance. Meanwhile, overhangs near openings provide shade, while their angle also permits low winter sun to permeate the interior for winter heat.

Related: 1,000-year-old abandoned vineyard uncovered in Spain

The doctor’s home office is located on the ground floor, along with a hybrid living and dining room area, while the bedroom and children’s rooms are on the first floor. The naturally lit interior boasts incredible views of the surrounding vineyards, and the furnishings are humble and uncluttered. Scapelab has distinguished this home from others in the valley with their unique approach to material, but it’s still a comfortable place to pay a doctor a visit.

+ Scapelab

Via Architizer