Bridgette Meinhold

Galen Lobby Retrofitted With Colorful Beer Crate Furniture in Singapore

by , 03/22/12

Galen Lobby, formwerkz, ascendas, natural ventilation, green interiors, shipping container cafe, upcycled furniture, recycled materials

The Galen Lobby was originally like any old boring corporate lobby with a double height atrium and a glass curtain wall, but Ascendas wanted to turn it into something more exciting that would also save energy. Hoping to reduce energy use, Ascendas wanted the retroffited lobby to rely only on natural ventilation rather than on air conditioning. So Formwerkz removed a portion of the glass curtain wall to open it up to the outdoors, provide a more direct connection with the courtyard and make use of fresh air. A rain screen made from cut PVC pipe shields the interior while allowing air to pass through. In areas where the glass facade could not be removed, fan boxes with exhaust fans were inserted to encourage air flow.

As for interior finishings and furniture, Formwerkz made use of upcycled beer crates, shipping containers and more to create an exciting environment. Stackable beer crates provide flexible seating that can be arranged in a multitude of ways depending on visitors and needs in the courtyard. Inside, lunch boxes provide intimate dining below and a informal lounge with a view on top. Finally, an existing cafe gets a facelift with a new living facade filled with plants.

+ Formwerkz Architects

+ Ascendas

Via ArchDaily

Images ©Jeremy San

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home