Ross Brooks

Gargantuan Solar-Powered Rotterdam Centraal Station Opens Anew

by , 03/25/14


Benthem Crouwel Architects, MVSA Architects, West 8, Rotterdam Centraal Station, Red-tinted floor slabs, solar panel glass roof, European transport hub

On one side of the station is an area with a more historical aesthetic, which is why the northern entrance was designed to be more modest, so as not to overpower its surroundings. To the south however, the dramatic entranceway fights the high-rise urban center of Rotterdam for attention. Glass and wood cover the rest of the building, which was used to give the station a distinct set of characteristics, and hint at the contemporary nature of the city.

Related: NEXT Architects Build an Impossible Mobius Strip Staircase Near Rotterdam

Inside the building, wooden beams provide a much more welcoming environment for passengers. Red-tinted floor slabs that were also used in the station’s forecourt help to create a smoother transition from the harsh steel exterior to the warm wooden interior. A glass roof fills the building with natural light, while staircases and elevator shafts allow the light to penetrate all the way through to the lowest levels.

Parking for 750 cars and 5200 bicycles is hidden away beneath the station, while more than a third of the entire roof is covered in solar cells, estimated to generate 320 megawatts per annum. The high-transparency cells ensure light is still able to reach the inside of the building, and also create an organic pattern of shadows that is continually changing on the station’s floor.

Via WAN, Dezeen

Images by Jannes Linders

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home