sandstone, black walnut, Wildcat Ridge Residence, Voorsanger Architects, Aspen, Colorado, geothermal energy, geothermal well, floor to ceiling glass, panoramic views, mountains, mountain ridge, Rocky mountains, moss rock wall

The 14,300-square-foot, two-story Wildcat Ridge Residence was built on a site that had been previous excavated for a discontinued residential project. Voorsanger Architects visually and physically minimized the structure’s impact on the landscape by creating a simple glass-and-sandstone facade, building with locally sourced natural materials, reforesting the previously uprooted site, and sustainably powering the home with 72 geothermal wells and a generator.

Related: Energy-efficient, pine-clad Danish home is heated with geothermal energy

The design is defined by three major elements: a folded steel roof that supports heavy snow loads and dramatically cantilevers over the driveway; a large 12-foot-high moss rock wall that bisects the house into east and west, and conceals structural columns; and the immense expanses of floor-to-ceiling glass that offer panoramic mountain views. The west wing is oriented towards the most dramatic alpine views and houses the communal areas, study, and master bedroom. The east wing, which contains the guest bedrooms, faces views of the receding mountain range. The interior walls, floors, and ceilings are clad in black walnut.

+ Voorsanger Architects

Via yatzer

Images via Voorsanger Architects