An Ceann Mor, An Ceann Mor at Loch Lomond, An Ceann Mor by BTE Architecture, BTE Architecture, viewpoint, viewing platform, Scotland, Scottish architecture, art installation, wooden viewpoint, pyramid structure, timber viewing platform, Scottish Scenic Routes

The An Ceann Mor — Gaelic for large headland — was commissioned as the fourth and final installation of the Scottish government’s pilot Scenic Routes initiative. BTE Architecture carefully planned the user experience and approach, ensuring that even those with limited mobility can move through the structure. The visitor’s journey begins from the car park to an accessible path that winds through the trees to the pyramid viewpoint located on highest point of the peninsula. The sculptural structure is accessed through a long and narrow tunnel that frames a single view of the landscape and opens up to stunning panoramic views.

An Ceann Mor, An Ceann Mor at Loch Lomond, An Ceann Mor by BTE Architecture, BTE Architecture, viewpoint, viewing platform, Scotland, Scottish architecture, art installation, wooden viewpoint, pyramid structure, timber viewing platform, Scottish Scenic Routes

In addition to framing views, the viewing platform doubles as arena-like seating and includes 31 steps interspersed with benches. The An Ceann Mor is constructed entirely of sustainably-sourced wood that gives the structure its inviting appearance and complements the natural surroundings. The walls, stairs, and benches are finished with a vertical timber rain screen. Over time, the wood will develop a silvery gray patina.

An Ceann Mor, An Ceann Mor at Loch Lomond, An Ceann Mor by BTE Architecture, BTE Architecture, viewpoint, viewing platform, Scotland, Scottish architecture, art installation, wooden viewpoint, pyramid structure, timber viewing platform, Scottish Scenic Routes

Related: Gorgeous Viewpoint Platform Invites Busy Londoners to Enjoy the Wildlife of Regents’ Canal

“Externally the viewpoint creates a distinctive point of attraction,” write the architects. “With a strong visual impact it embraces the vast drama of the landscape which wants to be experienced in such an exposed location. The inviting gesture of the beacon attracts visitors from a distance, to explore an alternative view, a pause in their journey on this scenic seat.”

+ BTE Architecture

Via ArchDaily

Images via BTE Architecture, © Andrew Lee