Gallery: Glass House Mountain House Celebrates the Environment on Austr...

 
Bark Design Architects looked to the site for inspiration and designed the home to make the most of the location's topography, orientation, views and vegetation.

Perched on the edge of the Glass House range, the Maleny House is sited to take in the views. Bark Design Architects looked to the site for inspiration and designed the home to make the most of the location’s topography, orientation, views and vegetation. The home’s layout was arranged to create courtyards and open the home up to the sun and breezes. It is at once both anchored and light and floating. Surfaces, finishes and details exhibit the Japanese idea of wabi sabi, where imperfect, impermanent and incomplete things are seen as beautiful and are allowed to weather and evolve with time.

As for sustainability, many green building strategies are embedded in the design. This includes excellent solar orientation, using the Northern courtyard to collect winter sun, passive climate control, the use of thermal massing, and summer sun shading. Natural ventilation is encouraged with the help of louvers, stack effect, cross-flow strategies, and evaporative cooling. The home’s local and sustainable materials include recycled Blackbutt hardwood floors, certified plantation-grown plywood, locally sourced Queensland Spotted Gum hardwood, and locally sourced stone from a Glass House Mountain quarry. Rainwater is harvested and collected in a 85,000 liter cistern and used throughout the site for irrigation of the landscape, which incorporates plant species that are endemic to the region.

+ Bark Design Architects

Via The Contemporist

Images ©Christopher Frederick Jones

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?