ASR Headquarters Renovation by Team V Architectuur, Team V Architectuur renovation, ASR headquarters Utrecht, ASR headquarters renovation, BREEAM Excellent office, BREEAM Excellent office building in the Netherlands

Built in the 1970s, the original A.S.R. headquarters was a mostly opaque behemoth considered one of the largest office buildings from its time. The architects were tasked with bringing the building up to current building standards and regulations, but rather than start from scratch they preserved select building elements and recycled 98% of the demolition waste. The most notable change to the building is the installation of large glass facades that give the headquarters a new sense of transparency and openness.

ASR Headquarters Renovation by Team V Architectuur, Team V Architectuur renovation, ASR headquarters Utrecht, ASR headquarters renovation, BREEAM Excellent office, BREEAM Excellent office building in the Netherlands

Related: BREEAM Excellent Library of Birmingham to be Europe’s Largest Public Cultural Space

Most impressively, the headquarters was renovated to BREEAM Excellent sustainability standards. The slanted glass facades bring daylight deep into the building, improve natural ventilation, and reduce dependence on artificial lighting. Vertical green walls clad parts of the exterior, while the addition of winter gardens with mature trees bring fresh air and nature to the building interior and exterior. There’s also a greater diversity of workspaces, from open offices to intimate meeting rooms. A total of 2,800 flexible workspaces cater to the firm’s 4,000 employees. There’s also a new underground meeting center, restaurant, and coffee bar.

+ Team V Architectuur

Via ArchDaily

Images © Jannes Linders