UN Studio, Le Toison d'Or, mixed use architecture, retail spaces, aluminium facade, reinforced concrete, natural light, Belgium, Brussels architecture

The building contains 72 differently-sized apartments, commercial and parking spaces and an elevated garden. The living units combine different demographics and, thanks to floor to ceiling heights of minimum 8.85 feet in the living areas, provide optimal amounts of natural light.

Related: UN Studio Completes Work on the Glowing Theatre de Stoep in the Netherlands

UN Studio, Le Toison d'Or, mixed use architecture, retail spaces, aluminium facade, reinforced concrete, natural light, Belgium, Brussels architecture

“It was important that the retail units be as open and light as possible. We wanted to contrast this with the apparent solidity of the upper floors, to create the illusion that the vertical balloon-like frames were carrying the building; as if the whole block almost has the potential to float above the avenue,” said Ben van Berkel, founder of UN Studio.

UN Studio, Le Toison d'Or, mixed use architecture, retail spaces, aluminium facade, reinforced concrete, natural light, Belgium, Brussels architecture

Curving bands of glass-fiber reinforced concrete frame the exterior stone walls and glass shop windows, while forming large balconies clad in golden-hued aluminum.

+ UN Studio

Photos by Hufton+Crow / Eva Bloem