Swedish design, Wingårdh Architects, Golf Club House, Gothenburg, Öijared, green roof, golf, swimming pool, limestone, Architecture, Daylighting, green roof, energy efficiency,

Wingårdh Architects tells Inhabitat that they were inspired by the earth-sheltered projects by Emilio Ambasz, partially digging into an existing hill. The folded glass façade has 36 corners and rises from seven centimeters to seven meters high. The roof’s sunscreen plays an important role, defining the building’s upper limit while filtering the sun.

The architect’s initial intention was to have the sunscreens acting as the tee area’s fence, keeping golfers away from the edge, but unfortunately the idea didn’t go through and standard methods were chosen instead. The clubhouse‘s interiors feature local limestone with a subtle red tint, and visitors enjoy stunning views of a nearby birch forest and golf courses. The building also features an indoor swimming pool beneath the green roof, giving tired golfers a place to relax after a long day on the links.

+ Wingårdh Architects

Photo @ Son Lindman / Thomas Yeh / Stefan Hallberg