Doll’s House by BKK Architects, BKK Architects, energy efficient architecture, low VOC, VOC free materials, Melbourne house, natural ventilation, passive solar, north orientation, LEDs, drought tolerant planting plan, recycled gray water,

Energy efficiency was key in the design of the Doll’s House. The architects wrapped the formerly drafty bungalow inside a highly insulated envelope with R7-insulated fabric. The well-sealed house was re-oriented towards the north to follow passive solar principles; copious amounts of natural light pour through the fully transparent rear facade, reducing the need for artificial light. Low VOC and VOC-free materials were used in construction and the house was optimized for natural cross ventilation.

Related: Origami-Shaped “Beached House” Saves Energy Amid Australia’s Idyllic Landscape

Custom-designed LEDs are fully integrated into the contemporary and cozy interior, which is laid out in open-plan with no doors or walls to separate the spaces. The living, dining, and kitchen areas are located on the first floor, while a gallery and bedroom are placed on the upper level. The landscaping features a drought-tolerant planting plan and edible garden that are irrigated with recycled gray water.

+ BKK Architects

Via ArchDaily

Images via BKK Architects, © Shannon McGrath, Hillary Walker