Stockholm, Sweden, The Common Office, Törnskogen, architecture, green architecture, natural architecture, natural lighting, woodland home, modern home, green design, sustainable design, Scandinavian Design, Sweden, green home, eco-home

Appropriately exterior paneled with timber, Villa Altona was built along an east-west axis to allow strong sun exposure and to provide dramatic views. “The contrast between the suburban landscape to the south and the untouched forest to the north, gives the site its identity,” says Common Office architect Marcelo Rovira Torres. “The two opposite characters of the site generated the the form, placement and colours of the house. To the south a traditional villa garden faces the neighbouring houses. To the north, east and west the house faces the untouched nature.”

Related: Sweden’s “most sought after house” was created by Hemnet’s big data

Open floor plans, facilitated by the block structure, create wide open space on the ground and upper floor. At the center of the design is a large skylight, an important feature near Scandinavia’s sunniest capital, Stockholm. Sweden’s capital receives more sunlight than London or Paris and in the summer, the sun can shine on Stockholm for up to eighteen hours. Metal grates are built into the floors to allow sunlight to penetrate the lower levels.

The two floors are connected by a central spiral staircase, which leads to two bedrooms. “The interior is almost one continuous room,” says Torres. “The building units offset relative to each other creates smaller private spaces within the large room.” Further up the stairs, there is access to a rooftop garden planted with herbs and sedums.

Via Dezeen

Images via Mikael Olson