Jardines del Sur House, DX Arquitectos, Chile, native wood, regionally sourced building materials, rustic house, courtyard, swimming pool, green architecture

The house is located in the II Antofagasta Region in Chile, which is dominated by an extremely arid climate. Sitting on a pronounced slope, the structure has a program that evolves across different levels. The volume with the bedrooms is located in the highest level and is cantilevered towards the north side of the site. The lowest volume has two floors, with the first one housing the living room with a view to the north, and the kitchen and dining room integrated with the staircase that acts as a partition.

Jardines del Sur House, DX Arquitectos, Chile, native wood, regionally sourced building materials, rustic house, courtyard, swimming pool, green architecture

Related: Minimalist timber CML House in Chile features a unique pinwheel layout

A large window connects the dining room to the central patio. On the second floor, a second, more private, living room has direct access to the swimming pool.

+ DX Arquitectos

Via Archdaily

Photos by Pablo Blanco