Wirra Willa Pavilion, Wirra Willa Pavilion by Matthew Woodward Architect, Matthew Woodward Architect, Modernist architecture, pavilion, glass pavilion, spa and guesthouse, Mies van der Rohe, Somersby, natural materials

Located on the site of a former citrus fruit orchard, the small and elegant Wirra Willa Pavilion serves as a spa and guesthouse for a larger residence on the same grounds. Its remote location and minimalist design create a relaxing environment that calms visitors by immersing them in nature. The building also cantilevers 2.5 meters (8.2 feet) over a natural spring-fed dam. “It is a Miesian-inspired glass pavilion situated in a vibrant and fertile, rural landscape setting not dissimilar to that portrayed in a Claude Monet painting,” said Mathew Woodward.

Related: 5 finalists announced for the 2015 Mies van der Rohe award

The glazed 72-square-meter pavilion features a minimalist natural materials palette comprising vertical timber slats, steel, concrete, and sandstone. The interior spaces include a sunken spa and living room on the cantilevered end; a bathroom, kitchen, and storage space in the middle; and a bedroom with a folding bed on the opposite end. The timber flooring is made from native Australian tallowwood and the walls are covered in locally quarried Somersby white sandstone. The pavilion has a northeast orientation to optimize solar gain conditions in the winter and natural cross winds, which pass through the dwelling through the sliding glass panels. The building took approximately eight months to complete.

+ Matthew Woodward Architecture

Via Dezeen

Images via Matthew Woodward Architecture