Gallery: Saint Petersburg Unveils Primorskiy Zoological Park Studded Wi...

 
Traditional zoo typologies often look like prisons for animals - Tanat, Nani, Beckmann and N’Thépé eschew that stereotype, creating an oasis that offers a bit of respite from congested city life.

As population density in Saint Petersburg has risen over the years, city’s roads and sidewalks have become increasingly crowded. The city decided one way to ease this congestion was to relocate the historic zoo, so they created an international competition to design the best zoo possible.

The architects’ proposal moves the zoo outside of the town, creating a sprawling escape that covers 300 hectares of land. Inspired by Pangea, the zoo was designed to represent a reunion of South East Asia, Africa, Australia, South America, North America and Eurasia. The area chosen has an ample water supply, so the team designed a lake-like zoo, with each “continent” represented by islands. Each island will contain ecological samples and animals indigenous to each continent. “North America” and “Eurasia” will be connected by a pack of ice from the Arctic Pole. Bubbled steel and glass domes cap the animal pavilions, and lush greenery and foliage surrounds the entire park.

The zoological park was also designed to be respectful of the environment and green consciousness. In the past, zoos have looked almost like prisons for animals. Tanat, Nani, Beckmann and N’Thépé eschew that stereotype, creating an oasis that offers a bit of respite from congested city life.

+ TN Plus

Via Bustler

Images Artefactory for TN Plus & Beckmann N’Thépé

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


4 Comments

  1. Ruroom April 26, 2011 at 3:16 pm

    Да чуваки тему говорят. Баобабы на улице – без купола заметим – это вообще как понимать…
    Yes, this is secret preparation for moon..it looks sow.

  2. lazyreader April 25, 2011 at 8:18 am

    They tried enclosing a replicated natural system in a bubble. Biosphere 2 was a miserable failure. Built by an oil millionaire, it explored the possible use of closed biospheres in space colonization, and allowed the study and manipulation of a biosphere without using our own. These mini-missions were, of course, far too short to attempt any meaningful agriculture or animal husbandry. No data was gathered that might have been useful in estimating whether the Biosphere itself was capable of sustaining eight people for two years. During the first year the eight inhabitants experienced hunger as they adapted. During the second year, the crew produced over a ton more food, average caloric intake increased, and they regained some weight lost during the first year. They consumed the same low-calorie, nutrient-dense diet which had been extensively studied in research on extending lifespan through diet. The crew worked to manage the increasing CO2 by occasionally turning on a CO2 scrubber, activating and de-activating the desert and savannah through control of irrigation water, cutting and storing biomass to sequester carbon, and utilizing all potential planting areas with fast-growing species to increase system photosynthesis. Others called it New Age drivel masquerading as science.

  3. nbs51 April 23, 2011 at 4:31 pm

    That may be a secret preparation for moon colonization.

  4. squarevince April 22, 2011 at 7:30 pm

    So… looks lovely, but you might as well try to put it on the moon… I think they’ll have a tough time getting all that tropical foliage and growing any hundred year old baobab trees in a sub-arctic region where the average winter temperature drops to -10c for a good 4 months.

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >