- Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building - http://inhabitat.com -

Gorgeous Wood-Wrapped Alesia Museum Rises in Burgundy, France

Posted By Lori Zimmer On July 17, 2012 @ 12:40 pm In Architecture,carousel showcase,Gallery,Green Roof | No Comments

green design, eco design, sustainable design, Alesia Museum, wooden facade, battle of Alesia, Burgundy, France, Julius Caesar, double skinned facade, wooden brise-soleil, green roof, battle museum

Tschumi’s design has transformed the hilltop site into a suitable tribute to the historic Battle of Alésia. The slatted wooden second skin [1] was created to pay tribute the wooden structures the Romans built during the battle’s era. The wooden skin also acts as a brise-soleil [2], filtering light as it enters the glass volume and casting patterned shadows throughout the visitor center.

The museum’s roof holds an elevated park that gives visitors a sprawling view of the battle site. Grass, shrubs, and trees grow on the roof [3], helping to filter rain water, provide shade to visitors, and insulate the building.  The roof garden [4] also helps the building blend flawlessly into the battlefield terrain.  The museum will focus on elements and narratives of the events of the battle.

Nearby, a second stone building [5] will be built to accompany the wooden museum. Located a kilometer away, the stone building will hold archaeological pieces [6] excavated from the site. This building is set to be completed in 2015. Together, the buildings will give visitors a new perspective on how the land appeared 2,000 years ago during the time of Julius Caesar.

+ Bernard Tschumi Architects [7]

Article printed from Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building: http://inhabitat.com

URL to article: http://inhabitat.com/gorgeous-wood-wrapped-alesia-museum-opens-in-burgundy-france/

URLs in this post:

[1] slatted wooden second skin: http://inhabitat.com/australias-trunk-house-sits-harmoniously-with-its-lush-forested-site/

[2] brise-soleil: http://inhabitat.com/passive-bamboo-residence-keeps-cool-with-green-pixel-brise-soleils-facade/

[3] on the roof: http://inhabitat.com/copenhagen-adopts-a-mandatory-green-roof-policy/

[4] roof garden: http://inhabitat.com/mill-valley-cabins-are-green-roofed-low-impact-studios-that-disappear-into-the-forest/

[5] stone building: http://inhabitat.com/artist-stacy-levys-ridge-and-valley-is-an-interactive-watershed/

[6] archaeological pieces: http://inhabitat.com/the-ptuj-archaeological-museum-is-blanketed-with-a-giant-green-roofed-tent/

[7] + Bernard Tschumi Architects: http://www.tschumi.com/

Copyright © 2011 Inhabitat Local - New York. All rights reserved.