Gort Scott Architects, Victorian House, London, extension, green renovation, 19th century house, daylit house, timber facade, timber cladding, timber ceiling

The architects redesigned the space by starting with a partly demolished structure and adding new openings in order to tie the two spaces together. They were careful to balance what would be added to the structure with what they intended to remove in order to create a sense of harmony. The architects removed some walls and new elements were added to bring light through the depth of the plan. On the exterior, timber structural framework combines with timber cladding, and charred larch was used to clad the parapet and contrast against the sand-colored brickwork.

Related: East London ‘Vegetarian Cottage’ Uses Reclaimed Brick for a Modern Extension

In the interior, the house features an open-plan kitchen, dining area and small lounge. Living areas wrap around a central staircase, while two large skylights bring natural light into the new space. The intricately designed timber ceiling is comprised of three adjoining squares, while the surrounding walls feature blue and white paintwork, exposed brick and ceramic tiles.

+ Gort Scott Architects

Via Dezeen

Images by Andy Matthews