Saba Apartment by TDC Office, Saba Apartment in Tehran, Heravi Square Saba Apartment, green roofed building Tehran, drip irrigation using harvested rainwater

Though the Saba Apartment’s sustainable elements are impressive, the building’s most eye-catching features are its wavy timber shutters that cover the street-side grid façade made of square recessed windows. The wooden slats also lend a warm touch to the light-colored stone exterior. The floor-to-ceiling shutters can be swiveled and moved by hand to block unwanted solar gain and for privacy. This double-skin facade and the recessed balconies with double-glazed windows help residents keep cool in the Tehran heat.

Saba Apartment by TDC Office, Saba Apartment in Tehran, Heravi Square Saba Apartment, green roofed building Tehran, drip irrigation using harvested rainwater

A garden located in the rear comprises a pool, planting beds, and paving made from recycled railway sleepers. The apartment’s garden-facing facade is made from locally sourced and reclaimed brick and covered with modular vertical planters fed drip irrigation using rainwater harvested from the roof. A green roof tops the building and is integrated with solar panels that generate the energy used for lighting the communal areas.

Saba Apartment by TDC Office, Saba Apartment in Tehran, Heravi Square Saba Apartment, green roofed building Tehran, drip irrigation using harvested rainwater

Related: Prefab Parisian housing is clad in a double-skin timber facade to optimize solar shading

“With the change in people’s lifestyle, development of the cities and the uprising demand for constructing high-rise buildings; this valuable heritage of our ancestors efforts in engaging the architecture with nature has gone obliterated, which has changed into a blurred memory over less than a century,” write the architects. “This project was the result of our efforts in revitalizing this lost heritage and giving a new interpretation to the old concept. Which we believe one of the main reasons of the cultural crisis our society is engaged with nowadays is the result of this abrupt shift in the living space.”

+ TDC Office

Via Dezeen

Images via TDC Office