Lucy Wang

Green-Roofed Bourne Lane House Treads Lightly on the English Landscape with Locally Sourced Materials

by , 06/12/14



Nash baker architects, kent, bourne lane, bourne lane house, kent countryside, kent barns, barn-like wings, code for sustainable homes, lifetime home standards, douglas fir, cross laminated timber, green roof, natural light, gable windows

Split into two barn-like wings connected by a central entrance hall, the asymmetric Bourne Lane House and its position in the landscape was largely informed by the client’s desire to maximize natural light and privacy. Natural light streams through the large glazed gable walls, skylights, and windows into the interior rooms arranged to follow the path of the sun. In addition to the central connecting hall that contains the dining area, the wings are separated by function; the first wing consists of the more private sleeping quarters while the second consists of the expansive living area and guest bedroom.

Related: Stunning Split-View Mountain Lodge is Perched Among Norway’s Snowy Ski Slopes

Designed to meet Code for Sustainable Homes Level 4 and Lifetime Home standards, the house proudly displays its use of locally sourced timber both inside and outside the home. The architects treated the Douglas Fir flooring and exposed cross-laminated timber ceilings with lime to lighten the warm wooden finish. The barn-like wings and central hall window frame the intimate courtyard and garden located in the back of the house.

+ Nash Baker Architects

Via Dezeen

Images via Nash Baker Architects

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home