French Alps, Mas Architecture, Saint-Egrève, France, community arts enter, youth facility, BBC energy efficiency standards, energy efficiency, energy efficient building, locally sourced materials, rainwater collection, green roof, intensive green roof, Batiment basse consommation

Flanked by the mountains l’Aiguille de Quaix and the col de la Charmette, the community arts center was designed to maximize views of the surroundings while remaining discreetly positioned so as not to interrupt existing sight lines. The undulating structure was thus given two different facades: the first, which faces the street, cuts into the earth to blend almost seamlessly into the grassy landscape, whereas the second, bolder facade clad in Nordic pine rises from the ground and is covered in a colorful striations. Rectangular windows of varying sizes are placed seemingly at random to give the building a playful character.

Related: Green-roofed Zeimuls Center blends perfectly into the Latvian landscape

The C-shaped building comprises two wings—one for work and the other for recreational purposes—joined by a centrally located multipurpose reception hall that opens out to an outdoor courtyard. The intensive green roof is covered with vegetation that reaches a depth of nearly 10 feet. Rainwater is filtered and collected onsite and recycled for use in the bathrooms. The building is constructed from locally sourced concrete and the indoor air is treated with a balanced ventilation system.

+ Mas Architecture

Via ArchDaily

Images via Mas Architecture