green school, Japanese green preschool, UZU architects, school daylighting

The sizable 1,010 square-meter preschool grows from a grassy embankment which then transitions into a set of bleachers that lead to a raised outdoor patio. Along the roof is a series of generous skylights that traverse the facility. All of these design features are placed upon a single plane. The side of the building sports generous windows that welcome in daylight and allow direct access to the out of doors. Just beyond the playground are rice fields that have fed the community for many generations.

Inside, the large spaces can be converted into smaller rooms as needed thanks to a flexible floor plan. The second story sports a single room and a ceiling-tracked grid of movable walls and semi transparent screens that can transform it into twelve discrete spaces as needed to suit daily activities. The daylighting efforts ensure that each space has plenty of access to natural illumination, significantly reducing the project’s energy use.

+ UZU Architects

Via Architizer

Photos © Akiyoshi Fukuzawa