Tranquility is at the heart of the handsome Sunbeams Music Center, where music is used as therapy to soothe the souls of the disadvantaged. Designed by Newcastle-based studio Mawson Kerr for the Sunbeams Music Trust charity, the music therapy center visually harmonizes with its bucolic lake landscape in Cumbria, England. The building is sensitively placed on the landscape and incorporates environmentally friendly design including photovoltaics, locally sourced natural materials, and passive design principles.



Sunbeams Music Center by Mawson Kerr, Sunbeams music center, Sunbeams Music Trust, Sunbeams Music Trust in Cumbria, Sunbeams Music Trust building, music therapy center, music therapy architecture, Cumbria eco friendly design

The 600-square-meter Sunbeams Music Center caters to disabled children and adults with a variety of music therapy rooms. The building includes four such rooms as well as recording studios, an exhibition space, concert hall, and administrative offices. To minimize site impact, the architects shaped the building along the landscape’s natural contours, which resulted in a building’s horn-like shape. “The building is designed as a home and advert for the amazing work Sunbeams do working with disadvantaged members of society,” writes Mawson Kerr. “Bringing music into the building was on of the key drivers alongside harmonising the building with the natural surroundings and wider environment.”

Sunbeams Music Center by Mawson Kerr, Sunbeams music center, Sunbeams Music Trust, Sunbeams Music Trust in Cumbria, Sunbeams Music Trust building, music therapy center, music therapy architecture, Cumbria eco friendly design

Related: Green Covered Taipei Music Center by Mario Bellini Architects

The building was largely constructed from locally sourced timber and features a glue-laminated timber structure, cedar shingles, and exterior oak slats. Skylights punctuate the building’s green roof. The music center was also built with ground-source heat pumps and sheep wool insulation.

+ Mawson Kerr

Via Dezeen