The practice of building with shipping containers has been growing by leaps and bounds over the last few years, with today’s designs continuing to push the architectural envelope. Brazil-based Rodrigo Kirck Arquitetura used the repurposed material to create Container, a stunning co-working space cooled in part by two rooftop gardens.


Rodrigo Kirck Arquitetura Container

The structure’s monolithic warehouse-esque volume was created by stacking two overlapping containers on top of each other, at various lengths. The entrance is located under a cantilevered block, with the co-working spaces primarily located on the upper floors. This was a strategic measure to optimize the amount of natural light on the interior space, subsequently reducing the building’s reliance on artificial lighting.

Related: Shipping containers are transformed into a colorful office and showroom in China

Rodrigo Kirck Arquitetura Container

The containers are topped with two large garden roofs, which were installed for their ability to reduce solar radiation and capture reusable rainwater. Additionally, the architects wanted to create a green connection of “urban gentleness” with the neighboring buildings.

Rodrigo Kirck Arquitetura, Container, shipping container design, shipping container architecture, container architecture, garden roof, green roofs, sustainable design, green design, shipping container offices, brazilian architecture

The design strategy not only called for using the repurposed building material as the main envelope for the building, but also to serve as a focal point on the interior. Similar projects typically tend to hide the containers’ rather cold aesthetic, but the designers instead chose to highlight the industrial aesthetic by painting the interior a soothing white. Building on the Container’s philosophy that “being is more important than having”, the space is open and uncluttered, and emits a quiet creative serenity.

Rodrigo Kirck Arquitetura, Container, shipping container design, shipping container architecture, container architecture, garden roof, green roofs, sustainable design, green design, shipping container offices, brazilian architecture

Focusing more on sustainability and local respect than decoration, the walls are free from art or additional clutter. The only marking is the Container logo, which pays homage to the architect’s indigenous origin and connection with his native city of Itajaí.
+ Rodrigo Kirck Arquitetura

Via Archdaily

Photographs by Alexandre Zelinski