Bridgette Meinhold

Green Walled Skyscraper Complex Makes Waves in Kazahkistan

by , 06/10/10

mixed-use development, astana, kazahkistan, solid waves, stefano boeri architects, stefano boeri, solar passive design, solar access, green space, urban open space, open space, urban park, green design, sustainable building, eco design

Solid Waves is a recent competition-winning design for a mixed-use housing development in Astana, Kazahkistan. The three tower development features plenty of southern exposure with lots of green open space for residents plus commercial and public infrastructure. Designed by Italy-based Stefano Boeri Architects and spotted over at Designboom, the complex is wrapped in a leafy green facade that insulates the interior spaces while absorbing rainwater runoff and freshening the urban atmosphere.

mixed-use development, astana, kazahkistan, solid waves, stefano boeri architects, stefano boeri, solar passive design, solar access, green space, urban open space, open space, urban park, green design, sustainable building, eco design

Stefano Boeri Architects designed Solid Waves for an international competition organized by the Astana Department of Architecture and Urban Planning. It aims to create a contemporary residential neighborhood with affordable housing and services to restructure a run-down area next to the city center.

The proposal is composed of three thin towers on the north side of the site, which bend horizontally at the ground level to form a series of low-rise residences and sheltered courtyards. The layout provides optimum solar access to all the residences in the complex without casting a shadow on the flat plane, yet still designates the towers as a prominent landscape.

Green spaces and courtyards featured throughout the flat plane encourage residents to mingle and enjoy outdoor space, providing a place for the community. Commercial zones are located on the edges of the complex near the streets to give the public easy access to their storefronts, while the residences are more privately located in the center and in the tower.

+ Stefano Boeri Architects

Via Designboom

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


2 Comments

  1. BIG's Sloped and Jagged... October 26, 2010 at 9:51 am

    [...] than shoot for a boxy gymnasium, BIG decided to frame the complex as a village with plenty of open spaces and public gardens. Because each building is a different [...]

  2. Joubert Architecture's ... August 30, 2010 at 11:01 am

    [...] Out is a mixed-use housing development, which won 2nd place in an invited design competition and includes housing, office and commercial [...]

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >