Bridgette Meinhold

Guilherme Torres Recycles Brazilian Artist's Home Into A New Live Work Space

by , 02/22/12

Guilherme Torres Studio, Guilherme Torres, Victor Brecheret, brazil, green renovation, green remodel

Guilherme Torres was attracted to Victor Brecherat’s old home because of its compact size (130 m²) and privileged location on one of the most charming streets in the Jardins neighborhood in São Paulo. The home enjoys a large entranced courtyard and is two stories with two bedrooms, two baths and a studio office for Torres. The floorplan was kept largely intact and the main changes included an update to the gaps, openings and wall coatings. Simple decor, furniture and a wide open layout make the home feel even bigger.

Upstairs the master suite enjoys access to a large terrace and a tub, which looks out over the open air kitchen. A retractable glass roof can be opened or closed over the kitchen, allowing the space to be open to the outdoors during warmer times and closed for cooler days or in inclement weather. Natural ventilation plays an important role in the home’s cooling system and a wooden muxarabie, a trademark-registered design by the architect, is used to provide shade and soften the sun’s rays. Outside at the entrance, a funky neon sign by Pinky Wainer blazes with the saying ‘land of the free, home of the brave’.

+ Studio Guilherme Torres

Via ArchDaily

Images ©Denilson Machado – MCA Estúdio

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home