Innauer‐Matt Architekten, Austria, Egg, Bregenz Forest, Haus für Julia und Björn, locally sourced wood, locally sourced materials, spruce, locally sourced spruce, contemporary house, wood house

Located in the bucolic Bregenz Forest region, Haus für Julia und Björn was built into a hillside and overlooks picturesque views of the rural landscape. Its location along the steep slope gave the architects the opportunity to create three entry points: the main entrance and garage are located on the upper floor, while the two secondary entry points are located on the floor below. The handsome home is clad in a latticework of crisscrossing spruce strips that helps protect the building against the elements and creates an alluring textured facade.

Related: Studio Gang’s LEED Gold-seeking human rights center is a futuristic log cabin

The interior is clad in pale, untreated spruce and minimally decorated with white plaster surfaces, metal worktops, and generous amounts of glazing that frame views of the outdoors. The longitudinal home’s private quarters, like the bedrooms and study, are located on the upper floor. The lower floor houses the open-plan communal area comprising the living room, kitchen, and dining area. The house has no attic; instead, the architects created a series of loft spaces beneath the pitched roof, each accessible by ladder or staircase.

+ Innauer‐Matt Architekten

Via Dezeen

Images via Innauer‐Matt Architekten