Tafline Laylin

Haus am Steinberg is a Charming Wedge-Shaped Addition to a Historic Wine Cellar in Austria

by , 01/30/13



HoG Arkitektur, Haus Oberberg, Austria, green design, sustainable design, eco-design, historic architecture, agriculture, vernacular, contemporary design, Paarhof, green renovation, sustainable design, eco-design, green design

In order to prevent it from interfering too much with the original design, the gabled addition meets the roof lines of the original cellar while still maintaining something of its own identity. The interior is marked by an open floor plan, loft space and bold staircases, while daylight reaches the interior via a series of cutouts in the facade and floor to ceiling glass windows.

These windows also frame views of the surrounding landscape. The new structure, which was designed in the local Paarhof style, is a self-contained unit located to the west of the wine cellar. This kind of separation of farm and residential buildings is typical in the region, which demonstrates the great care taken to ensure a respectful renovation that pays credence to its historic legacy.

+ HoG Arkitektur

Via Arch Daily

Photos © Wolfgang Silveri

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >