healthcare center, France, a+ Samuel Delma, courtyard, aluminium facade, natural ventilation, skylights, landscape architecture, locally sourced materials, green architecture

The project references Nozay’s regional landscape and the architecture of the country houses. It utilizes the existing slope in the landscape by housing a large parking garage under the office spaces above. The architects reinterpreted Nozay’s blue stone by using the locally sourced material to form a podium which also acts as a public space. Prepatinated zinc is used for cladding, with each zinc cone truncated to a skylight that draws natural lighting into the interior and provides soft light and natural ventilation.

healthcare center, France, a+ Samuel Delma, courtyard, aluminium facade, natural ventilation, skylights, landscape architecture, locally sourced materials, green architecture

Related: Beautiful Health Center for Poverty-Stricken Sudanese Refugees Cooled With Iranian Ventilation Technique

The offices and healthcare units are organized around a courtyard, while the openings provide visual connections in every direction. These are sculpted as loggias clad in anodized aluminium which provide spatial references and brake up the rhythm of the small facade elements.

+ a+ Samuel Delma

Photos by Julien Lanoo & a+ Samuel Delmas