Lucy Wang

Herzog & de Meuron Unveil Designs for AstraZeneca Headquarters and Courtyard in Cambridge

by , 07/21/14
filed under: Architecture, gallery

herzog & de meuron, astrazeneca, astrazeneca headquarters, cambridge, global r&d centre and corporate headquarters, astrazeneca flagship building, cambridge biomedical campus, triangular building, saw tooth geometry, zigzag roof, sawtooth roof, natural light, central courtyard

Architecture firm Herzog & de Meuron just unveiled their designs for AstraZeneca’s new Global R&D Center and Corporate Headquarters based in Cambridge, England. The new £330 million project will be centered around a triangular building punctuated in the center by an open courtyard. A glazed facade with a saw-tooth pattern wraps around the two-story building to create a visual and translucent connection between the corporate campus and the public.



herzog & de meuron, astrazeneca, astrazeneca headquarters, cambridge, global r&d centre and corporate headquarters, astrazeneca flagship building, cambridge biomedical campus, triangular building, saw tooth geometry, zigzag roof, sawtooth roof, natural light, central courtyard

AstraZeneca’s new flagship headquarters will be located on the Cambridge Biomedical Campus and comprise a North and a South plot. The North plot, which will be developed in the first phase, features the two-story and triangular Global R&D Center and Corporate Headquarters. The closed-loop building is stacked atop laboratories and amenities that are glazed to allow views into the center courtyard. Inside, the office spaces are separated from the hi-tech laboratories by partitions that are glazed to boost collaboration and communication.

Related: Herzog & de Meuron Wins Bid to Design Nature-Infused Hospital in Denmark

Planted with large trees and a lush green lawn, the open courtyard is a regenerative space that is open to the public and comprises the three main entrances to the building, recreational areas, as well as informal meeting spaces. A saw-tooth roof channels natural light down to the deep floor plates. The serrated geometry is also repeated along the building’s glazed facade to give the headquarters a distinctive silhouette.

+ Herzog & de Meuron

Via Dezeen

Images via AstraZeneca, © Herzog & de Meuron

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
Federated Media Publishing - Home