Imativa Arquitecos, Imativa Arquitecos Sal Casa, Sal Casa, Imativa Arquitecos home, rammed earth home, rammed earth, residential architecture, native plants, native landscape, daylighting, light control, green architecture, sustainable architecture, sustainable building, Sonora Mexico homes, Sonora Mexico sustainable architecture

Sal Casa was built with the idea of honoring the landscape around it. To that end, the architects utilized rammed-earth walls to give the home texture, climate control and natural color. The earth was obtained from the hillside that was excavated while building the home. Skylights allow ample light to fill the space, while the windows are covered by large overhangs that help control direct sunlight.

Imativa Arquitecos, Imativa Arquitecos Sal Casa, Sal Casa, Imativa Arquitecos home, rammed earth home, rammed earth, residential architecture, native plants, native landscape, daylighting, light control, green architecture, sustainable architecture, sustainable building, Sonora Mexico homes, Sonora Mexico sustainable architecture

The landscaping was completed using local and native plants to reduce irrigation needs and further unify the home with the land. This landscaping also helps to create the least disturbance possible on the environment. Exterior supports are made using steel that has been allowed to age naturally.

Related: Vineyard House uses rammed earth to stay cool in Portugal’s hot summers

Imativa Arquitecos, Imativa Arquitecos Sal Casa, Sal Casa, Imativa Arquitecos home, rammed earth home, rammed earth, residential architecture, native plants, native landscape, daylighting, light control, green architecture, sustainable architecture, sustainable building, Sonora Mexico homes, Sonora Mexico sustainable architecture

The home sits on the hillside with views of both the ocean and the nearby San Carlos mountains and, to take advantage of these incredible views, has large windows and an large outdoor deck space where people can cook, dine, swim and lounge. The home can be accessed on two different levels: from the street-side upper level or the private lower level.

+ Imativa Arquitetcos

via Contemporist