Bogue Building, FFKR Architects, Salt Lake City, green renovation, adaptive reuse, eco office, solar power

The Bogue Supply Company was a mining machinery retailer and provided custom one of a kind pieces and repairs. The company utilized a number of buildings including a machine shop, a pattern shop and a foundry from which they built and sold machinery and supplies until they closed in 1998. FFKR purchased the building in 2001 and spent the whole next year restoring and renovating the warehouse building into a beautiful office space.

The original warehouse was built with lightweight steel trusses, brick walls and rooftop skylights, which were all retained but upgraded in order to meet seismic codes. A mezzanine was added in the open warehouse space to provide extra workspace as well as to increase stability. Original wood beams were cleaned with a water wash, and windows were cleaned and upgraded as needed. The building was originally designed to encourage natural ventilation in pre-AC days through the use of operable doors and windows to create cross breezes – a technique  that is still utilized today.

Besides the adaptive reuse of a machinery warehouse into an architectural office, FFKR also sought to improve the sustainability of the building. The Bogue Building is the first LEED-EB Silver certified building in Utah and includes environmental practices like drip irrigation for the xeriscaped site, an active in-office recycling program, and exclusive use of green cleaning products. After the renovation was complete, the firm installed a 68.2 kW solar photovoltaic system on the roof, which provides 15,000 kWh of electricity annually.

+ FFKR Architects

Images ©FFKR Architects